GÖZ SAĞLIĞINA İYİ GELEN BESİNLER
Antioksidanların bir çok göz hastalığını önlediği yapılan araştırmalarda görülmektedir. En önemli antioksidan kaynakları; A, C, E vitamini, selenyum ve beta – karoten, likopen, lutein, zeaksantin, omega 3 ve omega 6 gibi karotenoidlerdir. Göz sağlığı için önem taşıyan bu maddeler yaşlanma ile ortaya çıkan makula dejenerasyonu’nun (sarı nokta hastalığı) önlenmesinde yardımcı olmaktadır.
ISPANAK: İçeriğinde büyük oranda besin hücresi içeren ıspanak özellikle beta – karoten ve zeaksanthin gibi doğal antibiyotikler sayesinde yaşın ilerlemsi ile bilirkte ortaya çıkan göz problemlerine karşı koruyucu görev üstlenmektedir. Bunun yanı sıra güneşten gelen zararlı ışınları filtreleyerek doğal güneş gözlüğü görevi de görmüş olur.
YEŞİL ÇAY: Antioksidan grubunda özellikle gözler için güçlü bir koruma yeteneğine sahip olan yeşil çay, güneşten gelen zararlı ışınlara karşı retinayı korur ve glokom riskini azaltır.
CEVİZ: Özellikle kuru göz hastalığında etkili olan ve omega 3 açısından zengin kaynak grubunda yer alan ceviz içeriğinde yer alan e vitamini sayesinde retina dejenerasyonunu önlemeye yardımcı olur.
KABAK: A vitamini açısından zengin bir kaynak olan kabak, yeterli miktarda tüketildiği takdirde gece körlüğü probleminin yanı sıra katarakt ve makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarını da geciktirebilmektedir.
SOMON BALIĞI: Gözleri glokom riskine ve göz kuruluğuna karşı koruyan somon, omega 3 yağ asitleri açısından da zengin bir besin grubunda yer alır. Buna bağlı olarak yetişkinlerdeki makula dejenerasyonu riskini de düşürebilmektedir. Özellikle haftada iki kez tüketilmesi faydalı olabilmektedir.
HAVUÇ: Havuç A vitamini ve beta – karoten açısından oldukça zengindir. Göz sağlığı için faydalı olan havuç, gözleri korumanın yanı sıra bağışıklık sistemini de güçlendirmekle bilikte katarakt ve makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarını önlemek açısından da faydalı bir besin grubunda yer almaktadır.