GÖZ TEMBELLİĞİ
Göz tembelliği çocukluk dönemindeki bazı hastalıklardan dolayı ortaya çıkar. Bunların başında şaşılık ve yüksek dereceli gözlük ihtiyacı gelmektedir. Erken teşhis ve tedavi ile göz tembelliğine sebep olan rahatsızlıklar gözlük ya da cerrahi müdahale ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.
Çocukluk döneminde, kayma olmadan her iki gözden net görüntü algılandığında normal görme gelişimi sağlanmış olur. Kayma gibi gelişmenin olumsuz olarak etkilendiği durumlarda kayan gözde göz tembelliği gelişir.
Göz Tembelliği Erken Teşhis İle Önlenebilir
Şaşılığı olan çocukların yarısında göz tembelliği gelişir. Erken teşhis edildiğinde, yani çocuğun 6 -7 yaşına kadar olan döneminde tedavisi mümkündür. Çocuğun iyi gören gözünün kapatılması ile yapılacak egzersizler sayesinde görme seviyesi arttırılabilir. Ancak görme için gelişme döneminin tamamlandığı 9 yaş sonrası tedavi başarısı oldukça düşüktür. Yani ne kadar erken teşhis edilirse tedavi başarısı o denli yüksek olacaktır.
Göz tembelliğinde sıklıkla tek göz etkilenir, yaklaşık olarak her 100 kişiden 4’ünde göz tembelliği vardır. Göz tembelliğinin teşhisi ve erken tedavisi için her çocuk 3 yaşına dek göz muayenesi olmalıdır.
Halk arasında yaygın olarak kabul edilen yenidoğan bebeğin göremediği yolundaki görüşün aksine yenidoğan döneminde bebekler görebilir, fakat görme oranı erişkinlerin görme seviyesinde değildir. Ancak 1.5 – 2 yaşında erişkin seviyesine ulaşır. Gözlerin kullanılması ile gelişim sağlanır. Bu nedenle çocukluk döneminde görme sistemi esnektir ve gözlerin kullanılmasına göre şekillenir. Fakat şaşılık, iki gözde farklı derecelerde olan gözlük ihtiyacı ya da bir gözdeki görüntünün oluşmasını engelleyen katarakt, göz kapağı düşüklüğü gibi bir engel varlığında tembellik gelişir. Yani görme potansiyeli olmasına karşın görme sistemi normal gelişimini sağlayamaz. Özellikle şaşılığın olmadığı ve çoğunlukla farklı ve yüksek gözlük ihtiyacının olduğu olgularda ailenin farketmesi gecikebileceğinden göz tembelliği tanısı da gecikebilir.
Bebeklik döneminde yani çocuğun konuşamadığı dönemde de gözlük ihtiyacı ve şaşılık tespit edilebilir. Ayrıca göz tembelliği dışında görme azalmasına neden olabilecek katarakt, iltihaplanma, tümör veya diğer göz hastalıkları da saptanabilir.
Göz tembelliği tedavisinde altta yatan sorunun tespit edilerek gerekli tedavinin uygulanması çok önemlidir.