KERATOKONUS

Gözün saydam tabakası olan kornea dokunsunun incelip dikleşmesi sonucu normalde bombe olan yapısını yitirerek konik şekil almasına KERATOKONUS denir.

Halk arasında gözün sivrileşmesi, gözün incelmesi olarak bilinir. 2000 kişide 1 görülür. Genellikle ergenlik döneminde başlar. Yüksek miyopi ve astigmatizma ile seyreder. Hastalık ilerleyici bir hastalıktır. Genellikle her iki gözü de etkiler. Ancak gözlerden biri daha fazla etkilenir. En hızlı ilerleme dönemi 18 – 25 yaş arasıdır. Erken tanı konulup, etkili tedavi yapılmazsa %10 – %20 oranında kornea nakline (Keratoplasti) kadar ilerleyebilir.

Keratokonus’un Sebepleri Nelerdir?

Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte;

  • Ailesel yatkınlık vardır ancak nesilden nesile (genetik) geçen bir hastalık değildir.
  • Göz alerjisi olan hastalarda “aşırı göz ovalaması “ en önemli tetikleyici faktördür. Bu nedenle çocukluk yaşlarda göz alerjisi hastalarının tedavileri iyi planlamalı ve keratokonus gelişme riski nedeni ile yakın takip edilmelidir.
  • Göz içi basıncındaki artışlar da hastalığı tetikleyici nedenler arasındadır. Göz içi basıncını arttıracak sebeplerden kaçınmak önemlidir.
Keratokonus’un Belirtileri Nelerdir?
  • Gözde kaşıntı, ovalama, sulanma
  • Her muayenede artan miyopi ve astigmatizma
  • Gözlük numarasında artışla beraber görme keskinliğinde azalma, net görememe
  • Işığa hassasiyet, göz kamaşması

Yukarıdaki belirtilerin varlığı KERATOKONUS riskinin yüksek olduğunun habercisidir. Bu belirtileri olan hastalar topografi (kornea haritası) ölçümlerinin yapılabildiği kliniklerde KERATOKONUS açısından incelenmelidir.

Keratokonus Tedavi Çeşitleri

Keratokonus tedavisi, durumunuzun ciddiyetine ve hastalığın ne kadar hızlı ilerlediğine bağlıdır. Genel olarak, keratokonus tedavisinde iki yaklaşım vardır. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak ve görüşünüzü iyileştirmek.

Keratokous Hastalağında Azalmış Görme Seviyesini arttıran Tedaviler

a) Gözlük Tedavisi: Hastalığın ilk evrelerinde gözlük görmeyi düzeltebilir.

b) Kontakt Lens Tedavisi: İlerleyen evrelerde hastalar gözlükle net / tam görmemeye başlarlar. Bu hastalarda ilk olarak “sert kontakt lens” tedavisi uygulanır. Sert kontakt lensler konik hal almış korneanın yapısına özel olarak tasarlanmış kişiye özel üretilen lenslerdir. Uygun hastalarda bu leslerle oldukça kaliteli bir görüş ve konforlu kullanım mümkündür .

Keratokonus İlerlemesini Durduran Tedaviler

Corneal Cross-Linking (Çapraz Bağlama Tedavisi)

Corneal Cross – Linking İle Keratokonus’a Dur Deyin

Corneal Cross – Linking (Çapraz Bağlama Tedavisi) korneanın direncini arttırır, korneadaki incelmeyi ve Keratokonus’un ilerlemesini durdurur.

Cross Linking korneanın direncini arttırarak, korneadaki incelmeyi ve hastalığın ilerlemesini durdurur. Böylece keratokonusun keratoplastiye gitme ihtimalini azaltır.

Cross-Linking tedavisi tek göz için yaklaşık 25 dk. İki göz için 30 – 35 dk sürmektedir. Cerrahi sırasında göz damla ile uyuşturulur, genellikle ameliyat sırasında hastalar ağrı duymaz.

İleri Derecedeki Keratokonus Hastalığı Tedavisi

a) Korneal Ring (Korneal Halka) Tedavisi: Korneal halkalar korneanın sivrileşmesi kısmını adeta bir kasnak gibi gererek düzeltilir ve görme keskinlğini arttırır. Sert kontakt lensi uygulanamayan hastalara da uygulanır. Korneal Halka Femtosaniye Lazer Yöntemi ile takılır. Halkaların yerleştirileceği tünel kişiye özel değerler lazer cihazına girilerek 9 sn gibi kısa bir sürede oluşturulur. Halkalar şeffaf olup dışarıdan çıplak gözle görülmezler. Mikro boyuttadır. Her hasta için farklı boyut ve kalınlıktadır. Kornea tabakasının içine yerleştirildikleri için dışarıdan hissedilmezler. Batma yapmazlar. Çıkarıldıkları zaman hasta eski haline geri döner, kalıcı hasar bırakmazlar.

b) Keratoplasti (Kornea Nakli) : Hastada belirgin görme kaybı varsa, kontakt lensle düzeltilemiyor ve hastaya halka tedavisi de uygulanamıyorsa kornea nakli ameliyatı gereklidir. Keratokonoslu hastaların %10 – %20’sinde Keratoplasti (Kornea nakli) ameliyatı gerekir.

Sık Sorulan Sorular
1- Keratokonus sürekli ilerler mi?

Hastalık ergenlik döneminde hızla ilerler. İlerleme hızı kişiye göre değişmektedir. 30’lu yaşlara kadar ilerleme devam edebilir. Ancak 30’lu yaşlardan sonra genellikle durağanlaşır ve ilerlemez.

Kısacası hastalığın ilerleme-sakinleşme-durma dönemleri vardır.

2- Keratokonus neden oluşur?

En önemli etken göz ovalamasıdır. Allerjik çocuklar bu nedenle çok iyi tedavi edilmelidir. Ultraviyole ışınlara karşı korumalı gözlükler kullanması sağlanmalıdır. Göz içi basıncını arttıracak etkenlerden de uzak durulmalıdır.

3- Keratokonus ilerleyen bir hastalıksa nasıl durdurulabilir?

Keratokonus korneayı oluşturan çapraz bağların gevşemesi soncu oluşur. Bu çapraz bağları güçlendiren tedaviler (çapraz bağlama tedavisi) kornea tabakasının direncini arttırarak hastalığın ilerlemesini durdurur.

4- Kontakt Lens kullanırsam Keratokonus durur mu?

Kontakt lenseler hastalığın durmasını sağlamaz. Keratokonusun ilerlemesini durduran tek tedavi çapraz bağlama tedavisidir.

5- Bende Keratokonus var, çocuğumda da olur mu?

Keratokonus ailesel yatkınlık içeren bir hastalıktır. Ancak genetik geçişli değildir. Özellikle çocuğunuzda göz kaşıntısı varsa keratokonusun erken teşhisinin konabileceği korneal topografi cihazlarının olduğu bir merkezde takip edilmelidir.

6- Çapraz bağlama tedavisi hastalığın hangi evresinde yapılmalıdır?

Çapraz bağlama tedavisi hastalık tanısı konulur konulmaz yapılmalıdır. Hastalık tanısı geciktiğinde; hasta ilerlemenin devam ettiği 20-30 yaş aralığında ise çapraz bağlama tedavisi yine yapılmalıdır.

7- Çapraz bağlama tedavisi zor mudur?

Gözün yüzeyine uygulanan bir tedavidir. Ameliyat sırasında hastalar genellikle çok ağrı hissetmezler.