ŞAŞILIK

Şaşılık İhmale Gelmez

Şaşılık tedavisine geç kalmayın!

Genellikle ilk iki yaşta ortaya çıkan şaşılığın tedavisine 1 – 3 yaş arasında başlanmalı, tedavi geciktirilmemelidir.

Gözün uzaktaki bir cisme bakarken optik aksları arasındaki paralelliğin kaybolmasına şaşılık denir.

İlk 3 – 5 ayda ara sıra olan göz kaymaları normaldir. Çünkü bu döneme kadar bebekler gözlerini paralel tutan her iki gözüyle algılama yeteneğini geliştirememişlerdir. Daha sonra olan kaymalar mutlaka göz hekimince değerlendirilmelidir. Çocuklarda şaşılık genellikle erken bebeklik döneminde başlar. Doğuştan katarakt veya gözün diğer bazı anormalliklerinde ve refraksiyon kusurlarında şaşılık görülebilir.

Şaşılık neden ortaya çıkar?

Fonksiyonel, nörolojik veya kaslardaki yapısal bozukluklar ve dengesizlik kaymaya neden olur.  Gözü hareket ettiren kaslardaki dengesizlikler, bu kasları kontrol eden beyin merkezlerinin etkilendiği serebral palsi, Down sendromu, hidrosefali gibi hastalıklar ya da gözü etkileyen katarakt, glokom veya travma gibi durumlar gözlerin paralelliğini bozarak kaymaya neden olabilir. Kaymanın ilk belirtisi gözlerin aynı noktaya odaklanmamasıdır ancak güneşte bir gözünü kapama, kafasını eğerek veya döndürerek bakma gibi bulgularda kaymanın sonucu olabilir. Erişkin dönemde ortaya çıkan kaymalarda ise en önemli şikayet çift görmedir.

Şaşılık için risk faktörleri var mıdır?

Şaşılık toplumda % 2 – 4 oranında görülmektedir ancak bazı çocuklarda şaşılık gelişme riski daha yüksektir.

  • Ailede şaşılık öyküsünün bulunması, ne kadar çok kuşakta şaşılık varsa olasılık artar.
  • Erken doğum, zor doğum veya düşük doğum ağırlığı olması
  • Yüksek hipermetropi
  • Hidrosefali (Beyinde su toplanması)
  • Serebral palsili çocuklar
Şaşılık Belirtileri Nelerdir?
  • Çift görme
  • İçeri, dışarı, yukarı veya aşağı kayan gözler
Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?

Doğuştan olan kaymalar genellikle gözlük gerektirmeyen erken dönemde (0 – 1 yaş) ameliyat edilmesi gereken kaymalardır. Kaymaların büyük çoğunluğu ise 2 – 3 yaş civarında ortaya çıkar ve genellikle gözlükle tam olarak düzelebilir. Gözlük taktığı halde düzelmeyen kaymalar ise cerrahi tedavi ile düzeltilir.

Tedavide amacımız görme gelişimini olumsuz etkilenmeden her iki gözün bir arada kullanılarak gelişiminin sağlanmasıdır. Bu nedenle şaşılık tedavisi ne kadar erken dönemde yapılırsa başarısı o denli yüksek olur. Detaylı bir göz muayenesinin ardından kaymanın sebebine göre tedavi planlanır. Tedavi için eşlik eden kırma kusuru varsa gözlük verilmesi ile kayma düzeltilebilir.

Cerrahi ile gözlerin paralelliğinin sağlanması iki gözün bir arada kullanılmasını ve derinlik hissi kazanılmasını sağlayacaktır. Cerrahi girişim lazerle yapılmaz, gözün etrafındaki kasların yerleri değiştirilerek gözün pozisyonu ayarlanır. Erişkin dönemde olan şaşılıklarda ya da daha önce tedavi yapılmamış erişkinlerde de cerrahi tedavi ile özellikle çevre görüşte artış sağlanabilir.

Ayrıca ailede şaşılık veya göz tembelliği olan kişiler varsa hiç bir belirti aranmaksızın çocuk mutlaka 1-2 yaşında göz doktoruna gösterilmelidir. Bunun dışında her çocukta 3 yaşına dek göz muayenesi yapılmalıdır.