KORNEAL TOPOGRAFİ SİRİUS
Korneanın ön ve arka yüzeyini değerlendirmek amacı ile kullanılan ve korneanın iç içe halkalar şeklinde haritasının çıkartılması ve korneanın dikliğne (keratometri değerine ) göre bilgisayar yardımı ile oluşturulan renkli bir haritadır. Bu haritada diklik arttıkça renk kırmızıya doğru kayar.
Konya Göz’de SİRİUS Korneal Topografisi kullanılmaktadır. Korneanın arka yüzeyinin değerlendirilmesi özellikle EXCİMER LAZER olacak hastalarda mutlaka yapılmalıdır. Bu sayede posterior KERATOKONUS tanısı konmakta ve yanlışlıkla hastaya EXCİMER LAZER uygulanması önlenmektedir. Kornea topografisi sayesinde EXCİMER LAZER güvenli bir şekilde yapılmabilmektedir. Göze temas olmadan, saniyeler içinde yapılan bir tetkiktir.
KURU GÖZ TESTLERİ
Schirmer Testi
Gözyaşı sekresyonunu ölçmek için kullanılır. Gözün 1/3 dış tarafına alt kapak ve göz arasına konan özel bir filtre kağıdı ile ölçüm yapılır. 5 dakika sonra yapılan ölçümde 5mm’den az ise kuru göz lehine, 10 mm’den fazla ise normal olarak değerlendirilir. Gözyaşının bazal ve refleks sekresyonu hakkında bilgi verir. Aynı testi topikal anestezik damlatarak yaptığmızda ise 10 dk sonra 3 mm’den fazla olmalıdır. Bazal gözyaşı sekresyonu hakkında bilgi verir.
Gözyaşı Kırılma Zamanı
Gözyaşı kalitesi ile ilgili fikir verir. Bazen gözyaşı sekresyonu normalden fazla olsa bile kuru göz semptomları görülebilir. Bu durum çoğu kez gözyaşı kalitesi ile ilgili bir durumdur. Gözyaşı kırılma zamanı testi, göze florescein damlatılmasını takiben hasta gözlerini birkaç kez kırpar ve daha sonra biyomikroskopta kobalt mavisi altında kornea muayene edilir ve bu esnada hasta gözünü kırpmaz. İlk siyah noktanın oluştuğu an gözyaşı kırılma zamanını gösterir. 10 saniyeden fazla ise normal olarak değerlendirilir.
OCT (OPTİK KOHERENS TOMOGRAFİ)
Göz Tomografisi, farklı aksiyel mesafelerde ve farklı optik özelliklere sahip biyolojik dokulardan geri saçılan veya geri yansıyan ışığın yoğunluğunu ve eko zamanındaki gecikmeyi ölçmek suretiyle dokuların eş zamanlı histopatolojisi ve morfometrisi hakkında bilgi veren önemli bir tomografik ve tanısal görüntüleme yöntemidir.
OTOREFRATROKEROTOMETRE
Korneanın kırılık indeksini ölçmek için kullanılır. Özellikle kontakt lens vermede ve İOL gücünü doğru ölçülmesinde yardımcı olur.
PAKİMETRİ
Gözün önündeki kornea dediğimiz saydam tabakanın kalınlığının ölçülmesidir. Ultrason gücü ile ölçüm yapar. Glokom hastalarında ve oküler hipertansiyon tanısı koymada yardımcı olur. Özellikle EXCİMER LAZER cerrahisi esnasında keratmolrala kaldırılan fleplerden sonra kalan kornea kalınlığının intraoperatif ölçümünde kullanılır. Keratokonus hastalarında CROSS – LİNKİNG yaparken hipoosmoz riboflavin ile kornea kalınlığının yeterince artıp artmadığını ölçmede kullanılır.
TONOMETRE
Göz tansiyonu, gözün içindeki sıvı basıncıdır. Tonometri, göz doktorlarının belirtileri belirlemek için kullandıkları yöntemdir. Glokom riski taşıyan hastaların değerlendirilmesinde önemli bir husustur. Çoğu tonometre, milimetre civa (mmHg) cinsinden basıncı ölçmek için kalibre edilir.