KATARAKT

Katarakt, normalde şeffaf olan göz merceğinin bulanıklaşmasıdır. Kataraktı olan insanlar, buzlu veya buğulu bir pencereden bakıyor gibi görürler. Kataraktın neden olduğu bulanık görme; okumayı, araba kullanmayı (özellikle geceleri) veya en basitinden bir arkadaşınızın yüzündeki ifadeyi görmeyi zorlaştırabilir.

Genellikle yaşlanma ile birlikte insan hayatında en sık rastlanan rahatsızlıklardan biri olan katarakt, görmeyi sağlayan doğal merceğin ilerleyen yılların da etkisiyle saydamlığını kaybetmesi ile oluşmaktadır.

Çoğu katarakt yavaş gelişir ve erken dönemde görüşünüzü rahatsız etmez. Ancak zamanla, katarakt görme keskinliğinizi fazlasıyla etkilemektedir. Buna bağlı olarakta yaşam kalitenizi de oldukça düşürmektedir.

Katarakt cerrahisinde amaç, görmeyi engelleyen bulanıklaşmış merceğin çıkarılacak, yeni yerleştirilen mercekle görme keskinliğinin arttırılmasıdır. Katarakt gelişiminin durdurulması ya da geriye döndürülmesi ilaçla mümkün değildir. Katarakt tedavisinde uygulanacak tek tedavi yöntemi cerrahidir. Tedavisi, ameliyat esnasında gözdeki kataraktlı lensin, saydam göz içi lens ile değiştirilmesidir. Günümüzde katarakt ameliyatları iğne dahi yapılmaksızın, ağrısız bir şekilde,  gözü uyuşturan topikal damlalarla yapılmaktadır. Ve hasta aynı gün evine dönebilmektedir.

Kişilerde görme şikayeti başladığı anda beklemeden mutlaka bir göz uzmanına muayene için başvurulmalıdır. Çok beklemiş olan, geç kalmış katarakt olgularında kataraktlı lens çok sertleşir ve cerrahi zorlaşır.

Hastaya hangi durumlarda katarakt olması önerilir;

  • Azalan görme düzeyi nedeniyle, hasta günlük ihtiyaçlarını karşılamıyorsa ve gündelik hayatını olumsuz yönde etkiliyorsa,
  • Katarakt hastanın göz tansiyonunu yükseltiyorsa,
  • Doğuştan olan kataraktlarda, görme azlığı ve kaymaya (şaşılığa) yol açabilecek durumlarda katarakt ameliyatı önerilir.