GLOKOM
Glokomu Gözardı Etmeyin
Halk arasında “Göz Tansiyonu” adıyla da bilinen glokom, milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmezse körlüğe neden olur. Glokomda, göz içindeki basınç, göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir.
Sıklıkla 40 yaşın üzerinde oluşan glokom genellikle yıllar içinde çok sinsi ilerler. Glokom, birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilebilir. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basıncı artışı hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayeneler glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur.
Glokom hastalığının bir çok çeşidi vardır. Bu çeşitlerin hepsinde ortak nokta tedavi edilmezse görme sinirinin hasar görmesi ve görmenin kaybedilmesidir.
Glokoma Ne Sebep Olur?
Glokom, göz içi sıvısının yeterli boşalamaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı görme sinirine zarar vererek sinirin ölümüne neden olur. Bazı hastalarda ise göz içi basıncı normal olduğu halde görme sinirindeki kan akımının bozuk olması nedeniyle görme siniri aynı şekilde tahrip olur (Normal Basınçlı Glokom). Görme siniri hücreleri öldüğü zaman da kalıcı görme kaybı oluşur.
Glokom Nasıl Teşhis Edilir?
Glokom dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Teşhise yönelik göz muayenesinde, göz hekimi;
- Tonometre adı verilen bir aletle göz içi basıncınızı ölçer. Göz dibi muayenesi yaparak göz sinirlerini inceler.
- Gerekli görürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapar.
- Görme siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen ileri yöntemler de uygulanabilir.
Unutmayın ki glokom herkeste olabilir. Glokoma bağlı görme kaybını engellemenin tek yolu erken tanıdır. Görme alanında glokoma bağlı belirgin hasar olmadıkça hasta bu kayıpların farkına varamaz. Bu nedenle düzenli aralıklarla göz muayenesi ve görme alanı gibi ileri tetkiklerin yapılması önemlidir.
Kimlerde Glokom Daha Sık Görülür?
Göz içi basıncı normalden yüksek olan kişilerde glokom gelişme riski daha yüksektir. Ancak göz içi basıncı yüksek olan herkeste glokom olabileceği anlamına gelmez.
Glokom dünyada milyonlarca kişide görülen ve her insanda ortaya çıkabilecek bir hastalıktır. Bununla birlikte bazı faktörler hastalığın ortaya çıkma riskini arttırabilir.
- Ailede glokom öyküsünün olması (genetik yatkınlık)
- 35 yaşın üzerindeki kişiler
- Şeker hastalığı
- Hipotiroidizm (guatr) olan hastalar
- Önceden geçirilmiş göz ameliyatları
- Yüksek derecede hipermetropi hastaları
- Migren ve ırksal faktörler
- Ciddi göz yaralanmaları
- Uzun süreli kortizon kullanımı (damla, tablet veya cilt pomadı vb.)
Diğer risk faktörleri; retina dekolmanı, göz tümörleri ve kronik üveit veya iritis gibi göz iltihapları genellikle uzağı iyi görememe olarak bilinen miyopide glokom sıklığı yaklaşık iki misli artmıştır.
Bu özelliklere sahip kişilerin, görme sinirindeki hasarın erken tespiti için düzenli göz muayenesi olmaları önemlidir.
Not : Göz doktorunuza gelirken tüm kullandığınız ilaçların bir listesini beraberinizde getirmeniz çok önemlidir çünkü göz içi basıncına etki edebilen bir çok ilaç bulunmaktadır.