KATARAKT
Katarakt Görmenizi Engellemesin
Gözümüze dışarıdan gelen ışık ve görüntülerin görme merkezimize ulaşabilmesi için gözümüzün en dış saydam tabakası olan korneadan sonra gözün içindeki lens tabakasında kırılması gerekir. Normal şartlarda bu iki tabaka saydam yapıdadır. Katarakt gözümüzde normalde saydam olarak bulunan bu tabakanın bulanıklaşmasıdır. Fotoğraf makinelerindeki merceklerin kirlenmesi durumunda olduğu gibi, kataraktlı gözde de ışık göz içine giremeyecektir.
Kataraktın Oluşma Nedenleri
Katarakt oluşumunun en çok görülen nedeni yaşın ilerlemesidir. İleri yaşlarda vücudumuzun her dokusunda olduğu gibi, gözün içindeki mercek de yaşlanacak ve değişiklikler gösterecektir.
52 – 64 yaş arasındaki bireylerde yaklaşık %50 oranında katarakt gelişimi söz konusudur. Katarakt erken yaşlarda da görülebilir. Bazı kataraktlar doğuştan meydana gelir. Bunun dışında travma, yoğun güneş ışığı ile uzun sure temas, toksik kimyasal maddeler, vücut metabolizma değişiklikleri yani diyabet gibi sistemik hastalıklar ve ilaçlar (steroid, kortizonlu ilaçlar) katarakt gelişimini arttırır.
Kataraktın Belirtileri
- Görmede azalma
- Işığa hassasiyet, kamaşma
- Renkleri mat, sararmış, solgun görme
- Çift görme
- Okumada güçlük
- Gece görüşünde bozulma
Kataraktın Tedavisi
Katarakt tedavisindeki amaç, görmenin arttırılmasıdır. Katarakt gelişiminin durdurulması ya da geriye döndürülmesi ilaçla mümkün değildir. Katarakt tedavisinde uygulanacak tek tedavi yöntemi ameliyattır.
Tedavisi, ameliyat esnasında kataraktlı merceğin alınarak, yerine daha iyi görebilmeyi sağlayacak yüksek teknoloji ile üretilmiş yapay mercek konulmasıdır.
Günümüzde katarakt ameliyatları iğnesiz, ağrısız, gözü uyuşturan lokal damlalarla yapılmaktadır ve hasta aynı gün evine dönebilmektedir.
Kişinin görme şikayeti ortaya çıktığı zaman beklemeden mutlaka bir göz uzmanına muayene için başvurmalıdır . Çok beklemiş olan, geç kalmış katarakt olgularında kataraktlı lens çok sertleşir ve ameliyat zorlaşır.
Katarakt Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Görme fonksiyonu uzak ve yakında bozulur veya kaybedilir.
- Göz içi basıncında (glokom) artma gözlenebilir.
- Göz içinde üveit denilen enflamasyonlara neden olur.
- Göz siniri ve retina, muayenede izlenemediği için göz içinde oluşan problem teşhis edilemez ve tedavisi zorlaşır.
Kataraktın Tekrar Gelişme Riski Var Mıdır?
Mevcut kataraktlı lensiniz tamamen göz içinden alındığı için ikinci defa katarakt gelişimi kesinlikle söz konusu değildir.
Katarakt Hastalarına Öneriler
Katarakt ameliyatı olmayı planlayan hastaların doktorlarıyla göz içerisine takılacak lenslerin özelliklerini ayrıntılı olarak konuşmaları gerekir. Başarılı bir görme için katarakt ameliyatı sırasında gözünüzün içerisine yerleştirilen lensin kalitesi ve özellikleri doğrudan etkilidir. Günümüz teknolojisinde uzak yakın ve ara mesafelerin net görülmesini sağlayan göz içi lens uygulamaları mevcuttur. Bu özellikteki lenslerin seçiminde kişinin yaşı, mesleği, statüsü , ekonomik durumu, sosyal yaşamı önemli rol oynamaktadır.
Yeni Nesil Akıllı Lens Teknolojisi İle Net Görüş Sağlayın
Katarakt ile gözlerinize inen perde, yeni nesil AKILLI LENS teknolojisi sayesinde ortadan kaldırılmaktadır. Kısa sürede gerçekleştirilen operasyonda yakın, orta ve uzak mesafeyi net görmeniz mümkün.
Toric Göz İçi Lens
Gözlük Ve Lens Olmadan Daha Net Görmek Mümkün
Kataraktlı aynı zamanda astigmat rahatsızlığı olan kişilerin aynı operasyon esnasından göz içine yerleştirilecek TORİC GÖZ İÇİ LENS ile astigmatının da ortadan kaldırılmasıdır.
Kişi aynı zamanda yakın görmesinin düzeltilmesini de istiyorsa ÜÇ ODAKLI TORİK GÖZ İÇİ LENSİ uygulanabilir.
Toplumda normal şartlarda astigmatizma çok sık görülmektedir. Astigmatizma probleminin düzeltilmesi için bir çok yöntem mevcuttur. Bu bozukluğun başka bir müdahaleye ihtiyaç kalmadan katarakt alınırken düzeltilmesi avantajlı bir durumdur.
Akıllı Lenslerle Her Görüşte Netlik
Akıllı mercek sayesinde her mesafede net görüş sağlamak mümkün.
Trifokal Lens Nedir?
Trifokal göz içi lensleri, uzağı ve yakını iyi görmeyi sağlarken aynı zamanda orta mesafede de iyi bir görüş sağlamak amacıyla geliştirilmiş lenslerdir.
Ortalama 70 – 80 santimlik göz – ekran aralığının uzak ve yakın odak gibi rahatça görülmesini sağlayan üç odaklı yani trifokal lensler günümüzde sıkça tercih edilir.
Trifokal Lensler Kimlere Uygulanır?
- Kataraktlı ve yüksek kırılma kusurlu hastalar
- Excimer lazerle düzeltilemeyecek kadar yüksek miyop, hipermetrop veya astigmatı olanlar
Kataraktı olup gözlüğü yaşantılarından tamamen çıkartmak isteyen kişiler trifokal mercekler sayesinde günlük rutin işlerini gözlüksüz yapabilecek hale gelmektedirler.
Ayrıntılı bir göz muayenesinden sonra hastanın gözünün bu tip bir lense uygun olup olmadığına karar verilir. Her hastanın gözü bu tip lense uygun olmayabilir. Kataraktı olan hastaların yaşı, mesleği, statüsü, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, bu tip lenslerin seçiminde önem taşımaktadır.