KORNEA HASTALIKLARI
Kornea
Kornea gözün renkli kısmının önünü kaplayan saat camı gibi saydam bir tabakadır.
Kornea bir cam gibi düzgün ve saydam olmasının yanında güçlü ve dayanıklı olduğu için göze iki şekilde yardımcı olur. Bir kalkan gibi gözün iç kısımlarını mikrop, toz ve zarar verici maddelere karşı korur. Bu görevini göz kapakları, göz yuvası, gözyaşı ve sklera (gözün beyaz kısmı) ile paylaşır.
Bir pencere gibi ışınların göze giriş yeridir ve gözün tüm kırıcılığının % 65 – 75’ini sağlayarak katkıda bulunur. Ayrıca UV ışınlarının bir kısmını filtre eder.
Korneayı Etkileyen Hastalıklar Nelerdir?
Alerjiler: Özellikle polenlere bağlı alerjiler, kuru ve sıcak havalarda ortaya çıkarlar. Belirtileri kızarıklık, kaşınma, yaşarma, yanma, batma ve sulanmadır. Kullanılan çeşitli kozmetik maddeler, ilaçlar ve kontakt lens kullanımı alerji vakalarını arttırmaktadır.
Konjonktivit: Konjonktiva gözün beyaz kısmını (sklera) ve kapakları örten dokudur. Enfeksiyonlar konjonktivada şişme, kaşınma, kızarma ve yanmaya sebep olur. Bazı konjonktivit çeşitleri kişiden kişiye kolaylıkla bulaşabilir. Uzun sürmüş konjonktivitler korneada enflamasyon ve görme kaybına sebep olabilir.
Kornea Enfeksiyonları: Çeşitli şekillerde bakteri, virüs veya mantarların göze bulaşması sonrasında kornea zarar görebilir. Keratit adı verilen ağrılı enfeksiyonlarında görme bulanıklığı, sulanma, çapaklanma ve ağrı belirtileri ile korneada beyazlaşma ve lekelenme gelişebilir.
Kornea Distrofileri: Gözün bir ya da daha çok bölümünün normal saydamlığını kaybederek bulanıklaşması genellikle ailesel, bazen de sebebi bilinmeden gelişebilir. Genellikle görmeyi etkilerken bazıları rutin göz muayenelerinde saptanabilirler.
Pterigium (Göze Et Yürümesi): Pembe renkli üçgen şeklinde dokunun kornea üzerine yürümesidir. Güneşli ortamlarda bulunan kişilerde 20 – 40 yaş arasında görülür. Görmeyi etkilemediği sürece cerrahi ile çıkarılması önerilmez. Tekrarlayıcı özelliği vardır.
Kornea Ülseri: Göz açık kaldığı zaman korneada kuruluk, enfeksiyon meydana gelebilir ve kornea ülserine (ulkus kornea) sebep olur. Hatta ileri dönemlerde görme kaybı ile bile karşılaşılabilir.
Kuru Göz: Gözyaşının devamlı üretimi ve drenajı göz sağlığı için çok önemlidir. Gözyaşı, korneanın beslenmesini, yaraların iyileşmesini sağlar ve gözü enfeksiyonlara karşı korur. Kuru gözlü hastalarda gözyaşı üretimi azdır. Kornea yüzeyinin ıslak ve rahat tutulması mümkün olmaz. En sık belirtisi kum gibi batma veya gözde yabancı cisim hissidir. Kadınlarda özellikle menapoz sonrası daha sıktır.
Kuru havalarda, çeşitli ilaç kullanımı sırasında, bağ dokusu hastalıklarında (romatoid artrit, sjögren sendromu vs.) görülebilir.