KURU GÖZ SORUNUNA ÖZEL TEDAVİLER KONYAGÖZ’DE

Konyagöz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hilal Kahraman göz kuruluğu için özel geliştirilmiş tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi. Kısa sürede etkili sonuçlar alınan tedavi yönteminde yapılan araştırmalara göre bu tedavinin uygulandığı hastalarda yüzde 90’a varan oranda bir rahatlama gözlemlendiğini ifade etti.

Göz kuruluğu rahatsızlığının günümüzde en sık rastlanan göz sağlığı problemlerinden biri olduğunu ve görülme sıklığının her yaş grubunda giderek arttığını ifade eden Konyagöz Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Hilal Kahraman, “Göz kuruluğu gözün ön yüzeyini nemlendiren gözyaşı miktarının azalması veya kalitesinin bozulmasıdır. Yavaş ve sabit hızda üretilen gözyaşı, gün boyu gözü yıkayarak nemli kalmasını ve rahat çalışmasını sağlamaktadır. Bazen gözyaşı yeterli miktarda üretilemez. Bazı durumlarda ise gözyaşının kalitesi bozuktur. Bu durum dolayısıyla gözü nemli tutamaz ve görevini yerine getiremez.  Kuru göz günümüzde en sık rastlanan göz sağlığı problemlerinden biridir ve görülme sıklığı her yaş grubunda giderek artmaktadır” dedi.

GÖZ KURULUĞUNDA EN ÇOK BU ŞİKAYETLER GÖRÜLÜYOR

Göz kuruluğu olan hastalarda en çok görülen şikayetler hakkında bilgi veren Kahraman, “Göz kuruluğu rahatsızlığında en çok görülen şikayetler; batma, yanma, ağrı, kızarıklık, yabancı cisim hissi(göz içinde kum veya kirpik varmış hissi), kaşıntı, gözde yorgunluk hissi, ışıktan rahatsız olma, göz sulanması, kontakt lens kullanırken batma hissi, bilgisayar kullanırken, televizyon seyrederken ve kitap okurken gözlerin çabuk yorulması, gece araba kullanırken zorlanma şeklinde sıralanabilir” diye konuştu.

KURU GÖZ SORUNUNA KADINLARDA DAHA ÇOK RASTLANIYOR

Kuru göz sorununun kadınlarda daha fazla görüldüğünü belirten Kahraman, “Gözyaşı üretimimiz yaşlandıkça azalır. Her ne kadar hem kadınlarda hem de erkelerde görülen bir problem olsa da kadınlarda kuru göz sorunu daha çok görülmekle birlikte bu durum özellikle menapozdan sonra belirginleşmektedir.Göz kuruluğu olan bir hastada eğer ağız kuruluğu ve artrit denen eklem hastalığı da varsa, bu kişide ‘Sjögren Hastalığı’ düşünülmelidir. Bu, otoimmün bir hastalıktır ve daha çok orta yaş üzerindeki bayanlarda görülür. Göz kuruluğuna romatizmal hastalıkların eşlik ettiği durumlarda ise; göz kuruluğu daha ağır olup, görme kaybına kadar gidebilen ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu tür hastalarda altta yatan romatizmal hastalığın tedavi edilmesi genellikle hastanın kuru göz şikayetlerini de azaltmaktadır.Uzun süreli kullanılan birçok ilaç, gözyaşı salgısını azaltarak göz kuruluğuna neden olur. Özellikle; uzun süreli idrar söktürücü, tansiyon düşürücü, antiallerjik, antidepresan veya uyku ilacı kullanımı göz kuruluğuna yol açar” dedi.

ÇEVRESEL KOŞULLAR GÖZ KURULUĞUNA SEBEP OLABİLİR

Çevresel koşulların düzeltilmesinin göz kuruluğundan korunmada ve tedavide çok önemli olduğunu belirten Kahraman, “Ev ve iş ortamını daha nemli hale getirmek çok önemli. Koruyucu gözlük kullanımı (rüzgar, toz, güneş ışınları, klima ve soğuktan korumak amacıyla), ultraviyole ışınları engelleyen kaliteli güneş gözlüğü kullanması da bir diğer önemli husus. Sigara içmemek ve sigara içilen ortamlardan uzak durmak, bilgisayarda çalışırken ekran yansımalardan koruyucu gözlük kullanmak ve ekrandan 50 – 60 cm’lik uzaklıkta çalışmak, çalışırken 20 dakikada bir, 20 saniye ara verip uzaklara bakarak gözü dinlendirmek, kontakt lens kullanımıyla birlikte kuru gözü olan hastalarda kontakt lens kullanım saatlerinin azaltılması veya günlük kullan-at kontakt lenslere geçilmesi, gözyaşı kullanarak kontakt lensin nemli tutulması, hastanın kuru göz şikayetlerini arttıran çeşitli nedenlerle ağızdan aldığı ilaçların başka ilaçlarla değiştirilmesi veya kesilmesi, kuru gözle beraber kirpik dibi iltihabı olan durumlarda doktor önerisiyle gerekli antibiyotik tedavisi kullanmak çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

SİKLOSPORİN DAMLA TEDAVİSİ UZUN SÜRELİ VE ETKİLİ BİR TEDAVİDİR

Siklosporin damla tedavisinden bahseden Kahraman, “Suni gözyaşı uygulamasıyla kızarıklık ve yanma şikayetleri düzelmeyen hastalar, yüzey etkili steroidli damla kullanımıyla kısa sürede rahatlarlar. Ancak, bu damlalar katarakt ve glokom gibi yan etkilerinden dolayı uzun süreli kullanılmamalıdır.Siklosporin damla, göz kuruluğunun altta yatan nedenlerinden göz yüzeyindeki iltihabı (inflamasyonu) tedavi ederek gözyaşını arttıran uzun süreli ve etkili bir tedavidir. Hastanın tedaviye cevabı yaklaşık 3 haftada ortaya çıkar. Bu ilacın etkili olabilmesi için en az 6 ay süreyle kullanılması gereklidir. Damlaya bağlı hafif yanma ve kızarıklık olabilir” dedi.

KURU GÖZ SORUNUNDA YENİ BİR TEDAVİ YÖNTEMİ: “IPL (INTENSE PULSE LASER)”

15 dakikalık bir işlemle göz kuruluğunda güncel tedavi yöntemleri sunduklarını ve göz kuruluğuna etkili çözüm getirebilen ve damla ihtiyacını azaltan bir tedavi yöntemi olduğunu belirten Op. Dr. Hilal Kahraman şunları söyledi: “Intense Pulse Laser” (IPL) tedavisi özellikle blefarit ve meibomian bez bozukluğuyla birlikte olan kuru göz tedavisinde kullanılan yeni bir tedavi yöntemidir. Göz kuruluğunun önemli nedenlerinden biri göz kapağının içinde yer alan ve gözyaşının yağlı kısmını salgılayan meibomian bezlerinin yapı ve fonksiyonunun bozulmasıdır. Buna bağlı olarak gözyaşının yağlı kısmı salgılanamaz ve gözyaşı göz yüzeyinden hızlı buharlaşır, göz yüzeyini yeterince nemlendiremez.IPL tedavisi sırasında kullanılan pulse infrared ışık;Göz kapaklarındaki ısıyı artırarak göz kapağının içinde yer alan gözyaşının yağlı kısmını üreten meibomian bezlerindeki tıkalı yağ kanallarının yumuşamasını ve bu kanallardaki tıkanıklıkların açılmasını sağlar.Göz kapağı kenarında oluşan telenjiektazik damarların tedavisini hedefler. Bu damarlar göz kapağında yer alan meibomian bezlerinin inflamasyonuna ve sonuçta kuru göze neden olur. Tedavi sonrası bu damarlar kapanır. Göz kapağındaki ve meibomian bezlerdeki sitokin yoğunluğu ve inflamasyon azalır. IPL tedavisi kapak kenarındaki bakteri ve parazitlerin azalmasını sağlar.Meibomian bezler daha iyi çalışır, inflamasyon azalır, bunun sonucu kuru göz belirtileri azalır.”

SON TEKNOLOJİ EYE-LİGHT CİHAZI İLE KURU GÖZ PROBLEMLERİNE ÇÖZÜM SAĞLIYORUZ

Op. Dr. Hilal Kahraman, son teknoloji Eye-Light cihazı ile klinikteki hastaların kuru göz problemlerine çözüm sağlamak amacı ile kullandıklarını ifade ederken, My – Mask ışık modülasyonu cihazı ile de IPL tedavisini pekiştirdiklerini belirtti. Aynı zamanda bu tedavilerin yan etkisi olmayan, cilt üstüne uygulanan hızlı tedaviler olduğunu da ekledi. Kahraman, IPL tedavisi sırasında gözlerin özel koruyucu gözlükle korunduğunu ekleyerek şunları söyledi:“Alt kapak kısmında yer alan 5 ayrı noktaya IPL tedavisi uygulanır. Sonrasında özel ışık maske tedavisiyle IPL tedavisi desteklenir. Tedavi yaklaşık 15 dakika sürmektedir. IPL tedavisi ağrısız bir tedavi yöntemidir. Hastalar herhangi bir kızarıklık veya ağrı durumu hissetmediği gibi sosyal yaşamına da aynı şekilde devam edebilmektedir. Herhangi bir yan etkisi ve riski yoktur. Kombine uygulanan bu iki işlem sonucunda kirpik dibi yağ bezleri çalışmaya başlar. Yapılan tedavi sonrasında ise rahatlama 3-4 gün sonra gözlemlenir. Genellikle 3 seans yapılan uygulama sonrası tedavi etkinliği en az 6 ay olmak üzere çoğu hastada 1 yıl süre ile rahatlama sağlar. Yapılan çalışmalarda bu tedavinin uygulandığı hastalarda yüzde 90’a varan oranda bir başarılı gözlemlenmiştir. IPL tedavisi ve ışık modülasyon maske uygulaması günümüzde gözyaşı yağ tabakası kalitesini artırarak göz kuruluğuna etkili çözüm getirebilen ve damla ihtiyacını azaltan bir tedavi yöntemidir.”

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ