RETİNA HASTALIKLARI TEDAVİSİ
Retina Hastalıkları Tedavi Edilmediği Takdirde Körlükle Sonuçlanabilir
Retina, göz küresinin arka duvarını bir duvar kağıdı gibi kaplayan ve görme hücrelerinden oluşan ağ tabakasıdır.
Retina, ışığa duyarlı milyonlaca hücreden oluşan görüntünün algılanmasını sağlayan ve göz küresinin arka duvarını kaplayan sinir hücreleri tabakasıdır. Algınanan görüntü görme siniriyle beyne ulaştırılır ve görme sağlanır.
Retina Hastalığına İşaret Eden Belirtiler
- Görme alanında daralma
- Uçuşan sinek hissi
- Görüntü kırılması
- Görüntüde ışık çakması
- Hiç görememe
Sık Görülen Retina Hastalıkları Nelerdir?
- Şeker hastalığına bağlı diabetik retinopati
- Retina yırtığı ve retina dekolmanı
- Yaşa bağlı maküla dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı)
- Maküla deliği
- Epiretinal membran (retina üzerinde zar oluşması)
- Retinal ven tıkanıklıkları
- Retinal arter tıkanıklıkları
Retina Muayenesi Nasıl Yapılır, Neden Önemlidir?
Retina muayenesi öncesi; görme muayenesi, göz içi basıncı ölçümü, göz kapakları ve göz hareketlerinin değerlendirilmesi ve biomikroskop ile ön segment muayenesi yapılır. Güvenilir ve tam bir retina muayenesi göz bebeklerinin damlalar ile genişletilmesinden sonra yapılır. Bu nedenle temel göz muayenelerine göre biraz daha uzun sürmektedir. Damlalarla göz bebeklerinin genişletilmesi özellikle yakın görmenin bozulmasına ve ışıktan rahatsız olmaya yol açar. Bu durum 6 – 12 saat sürebilir.
Retina muayenesi, retina hastalıkları yanında sistemik (hipertansiyon, şeker hastalığı vb.) ve nörolojik hastalıklar (kafa içi basınç artışı, beyin tümörü vb.) hakkında bilgi verebilir. Bunun yanında retina hücreleri beyin hücreleri gibi kendini yenileyemeyen hücrelerdir ve oluşan hasarlar geri dönüşümsüzdür. Bu nedenle erken ve uygun tedaviler görme kaybının ilerlemesini durdurabilir ve / veya görme artışı sağlayabilir.
Retina Hastalıklarında Tedavi
Tedavinin ana hedefleri, hastalığın ilerlemesini durdurmak veya yavaşlatmak ve görmenizi korumak, iyileştirmek veya eski haline getirmektir. Çoğu durumda, halihazırda meydana gelen hasar geri döndürülemez, bu da erken tespiti önemli hale getirir. Doktorunuz en iyi tedaviyi belirlemek için detaylı muayene sonucunda planladığı tedavi süresince sizinle birlikte çalışacaktır.
Retina Muayenesinde Hangi Tetkik ve Testler Kullanılır?
- Fundus Floresein Anjiografi (FFA)
- Optik Kohorens Tomografi (OCT)
- Ultrasonografi (USG)