ŞEKER HASTALIĞI VE GÖZ

Şeker Hastalığı Görme Kaybına Neden Olabilir

Diabetik retinopati, günümüzde en önemli körlük sebeplerinin başında gelmektedir.

Hastalıkta erken tanı ve tedavi görme kayıplarını önleyebilmektedir. Tedavi edilmeyen diyabet hastaları normal bir insana göre 25 kat daha fazla körlük riski taşır. Bu hastalıkta belirtilerin ortaya çıkmasını beklememek gerekir. Diyabet hastaları yılda en az bir kez gözlerini muayene ettirmeli ve kan şekerlerini sürekli kontrol altında tutmalıdır.

Şeker hastalığı, pankreas dokusundan salgılanan insülin hormonunun eksikliğine veya etkisizliğine bağlı kan şekerinin yükselmesine sebebiyet verdiği gibi, aynı zamanda bir küçük damar hastalığıdır. Tip1 diyabet genelde 30 yaşından önce başlar ve insülin eksikliği mevcuttur. Bu nedenle hastanın sürekli devam etmesi gereken insülin enjeksiyonları vardır. Tip2 diyabet genelde 40 yaşından sonra görülür, vücutta insülin eksikliği veya kullanımında bozukluk olabilir. Diyet, ağızdan alınan antidiabetik ilaçlar ve bazı hastalarda insülin enjeksiyonları gerektirir.

Diabetik retinopati, şeker hastalığına bağlı olarak gözün arka bölümünde ışığa hassas bir doku olan retina tabakası (sinir tabaka) damarlarının etkilenmesi ile ortaya çıkan ve körlüğe sebebiyet veren bir hastalıktır. Genelde iki göz de etkilenebilmektedir. Hastalığın başlangıcında hastanın hiç şikayeti olmayabilir ve bulgular zamanla ortaya çıkabilir.

Diyabetli bir hastada retinopatinin görülme oranı %40 – 45 civarındadır. Bu oran hastalığın süresi ile artış gösterebilir. Erken safhada teşhis edilen hastaların tedavileri mümkündür. Bu sebeple hastaların hiç bir şikayeti olmasa bile yılda 1 kez göz muayenesi olması önemlidir.

Özellikle buluğ çağı, gebelik, katarakt ameliyatı sonrası ve insüline yeni geçiş yapılan dönemlerde muayene sıklaştırılmalıdır.

Diyabetin sıkı kontrolü, gerektiğinde insüline geçiş, kan lipid ve kolesterolünün ve diğer dahili problemlerin kontrol altına alınması ya da sigarayı bırakmak gibi diğer faktörler hastalığın ilerlemesini yavaşlatır, ancak durdurmaz. Bu sebeple kan şekeri düzeyleri düzenli kontrol edilse bile, retina muayeneleri ihmal edilmemelidir.

Şeker hastalarında kan şekerinin hızlı değişiklik göstermesi sebebiyle, geçici görme bulanıklıkları da gelişebilir. Buna bağlı olarak katarakt oluşumu da normal topluma göre daha sık görülür.

Diyabet Gözde Nasıl Kanama Yapar?

Diyabet gözün sinir tabakasındaki (retina) damarları etkileyerek kılcal damarlarda baloncuklara ve tıkanmalara neden olur. Bu değişikliklerin sonucunda da retina içinde kanamalar, ödem, yeni damar oluşumları ve göz içinde (vitreus) kanamalar görülebilir.

Gözdeki Diyabete Bağlı Kanamalar Geçici Midir ?

Retina içindeki kanamalar 6 hafta veya 4 ay içinde kendiliğinden düzelebilir ancak yeni kanamalar oluşabilir.

Göz küresinin içine olan kanamalar (vitreus kanamaları) yeni damarlardan kaynaklanır, bunlar da bazen 6 ay içinde vücut tarafından emilebilir ancak yeni damarlar var oldukça tekrar kanama riski gelişebilir. Yeni damarların gerilemesi için laser tedavisi gereklidir. Gözün arka bölümü hekim tarafından hiç görülemiyor ve dik konumda istirahat ile kanama açılmıyorsa vitrektomi adı verilen göz ameliyatı gerekebilir.